Diqus

Monday, June 22, 2015

The Act of Killing (2013), USA, Danmark, Norge , Tyskland, Regi: Joshua Oppenheimer

















De ondes teater

The Act of Killing er en dokumentar regissert av Joshua Oppenheimer. Dette er en dokumentar som følger tidligere drapsmenn som medvirket i stor grad i massakrene i Indonesia, 1965-1966.
I denne dokumentaren får drapsmennene lov til å gjenskape sine handlinger gjennom forskjellige film-genre, alt fra gansgterfilmer, krigsfilm og til og med musikal dukker opp her for å vise hvor gale og desillusjonerte disse mennene er.

De er noen stygge karer som tror de er topnotch mafioser. 
Filmen er veldig ubehagelig og det er grusomt å se hvordan disse mennene ser på seg selv som tøffe helter. De skryter av hvor morderiske de er, og at ingen tørre og kødde med de. 
Det er en rimelig provoserende film. Jeg synes Oppenheimer gjør en god jobb ved å skildre disse krigsforbryterne gjennom filmscenene de lager. Det syke er at med unntak av en av disse gærningene, så er det bare en av de gjennom hele filmen som viser skyldsfølelse over det han har gjort.

Jeg er veldig glad at filmen valgte å være leken istedenfor å bli dønn-moralsk i sitt utseende. Det har mye mer effekt når vi får se hvordan disse personene er på nært hold enn ved å lage en mer informativ skildring av de. 
Man sitter hele veien med null sympati for disse folkene. Det er rett og slett ikke mulig å få. 
Så hvis man er ute etter en annerledes dokumentar og som gjerne provoserer, så faller denne muligens i smak.


No comments:

Post a Comment